Historiek

VZW

Dans- en turnclub BELGICA


Korte historiek van de stichting en gebeurtenissen.


Reeds voor de oorlog '40-'45 was er een turnkring in Londerzeel centrum. Tijdens de oorlogsjaren stond de werking op een laag pitje. Het was in het jaar 1945 dat de overblijvende turners van de turnking de koppen bij elkaar staken. Een aantal van hen waren van Steenhuffel en daarom werd de turnkring opnieuw opgestart te Steenhuffel. Ze oefenden in de zaal Sportpaleis in de vroegere Stationsstraat nu de Brouwerijstraat. Met 24 turners werd er aan toestelturnen gedaan. Er werden optredens en uitstappen georganiseerd. Wat tot nu toe een statisch militair gedoe was, eigen aan de tijd, werd door de komst van A. Van Dingenen (1956) dynamisch en speels. Er waaide een nieuwe wind. de Turnkring ging met zijn tijd mee. Zo werd er in 1959 een meisjesafdeling opgericht. Er werd meegedaan aan kampioenschappen. In 1973 moest de turnkring opnieuw verhuizen naar de nieuwe complexen van Brouwerij De Palm. Er waaide een nieuwe wind in het turngebeuren zelf. Creatieve bewegingsopvoeding trad op de voorgrond, alsook aërobic, stretching en jazzdans werden populairder bij iedere leeftijdsgroep. De toestellen kwamen zo op de achtergrond. Het competitief karakter werd ingeruild voor  recreactieve vrijetijdssporten. Dit werd nog meer in de hand gewerkt door de oprichting van de polyvalente zaal te Steenhuffel (1992).

In deze zaal wordt vandaag nog steeds geoefend door de leden van TK Belgica.


 


Heden:


Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. Sinds 2016 is Veerle Slachmuylders de nieuwe voorzitter. Zij wordt bijgestaan door Arnauts Hilde, de penningmeester en Karen Sarens en Erika De Bondt.


De club genaamd "vzw Dans- en turnclub Belgica", telt ondertussen  meer dan 300 leden. Ook de disciplines zijn toegenomen en veel moderner geworden. Zo bieden we recreatieve gymnastiek, fitmix, zumba, dans, step, volleybal heren, conditietraining here en yoga aan.

 

Sinds het schooljaar 2005-2006 werd de selectiegroep turnen opgericht. Zij doen mee aan recreatieve turnwedstrijden.

In 2013 werd gestart met een groep dansers die mee zouden doen aan shows en wedstrijden.


Kortom, het is een groeiende en bloeiende club, die kwalitatieve trainingen, lessen en trainers aanbiedt. Bijna alle trainers zijn gediplomeerd. Ze geven dan ook met veel enthousiasme les en proberen het beste uit de kinderen naar boven te halen.


Copyright © All Rights Reserved